skip to Main Content

Искрен Тончев – Искрата

Жури в Категория Вокал, специалност вокал и бийтбокс

Искрен Тончев - ИскратаИскрен Тончев е роден на 10 май 1993 година в Бургас, като започва да пее на много малка възраст. Музикалните инструменти, на които може да свири, са пиано, саксофон и флейта. Започва да прави бийтбокс на 13 години. Като всеки млад ентусиаст, започва да се опитва сам у дома. Първо имитира звуците на комплекта барабани, после добавя и други инструменти. Няколко години по-късно печели шампионат по бийтбокс в България, след който отива на световен шампионат в Берлин.

На 19 години започва да прави бийтове и се премества в София. Започва да работи с някои от най-популярните български изпълнители – Михаела Филева, Миро, Графа, Сантра, Жана Бергендорф, Дара Екимова, Дара, Папи Ханс, Павел и Венци Венц, Атанас Колев, Моисей, Пламен и Иво и др.

Той продуцира десетки песни, които достигат първите места в музикалните класации и са гледани над 100 милиона пъти. Любимото изпълнение на публиката е „Помня“. Други известни парчета са „Sagapao“ и „Apology“ с Дара Екимова, „Неочакван обрат“ съвместно с Графа, „Играем за победа“ и „Танцувам само за теб“ в дует с Михаела Филева, както и индивидуалните „Само моя“ и „Непознато място“.  През 2022 година излизат ударните му хитове „Черният път“ и „Първи и Последен“ (Remix), а през 2023 година и първото му EP-и от 4 песни – „Красива опаковка“. Искрен Тончев – Iskrata е зад абсолютно всяка част от този проект – музика, аранжимент, текст, запис, микс, мастър, както и креативната визуална концепция.

Преподава Бийтбокс от 2015г до момента в индивидуална и групова форма, води обучения и майсторски класове, също така, често е канен и за жури. 

Back To Top