skip to Main Content

Юлия Ненова

Юлия Ненова е завършила Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ София, България. Тя е ученичка на известните български професори Тамара Янкова и Галунка Белчева. Неин преподавател по камерна музика е Константин Кугийски.

От ранна възраст започва да се отдава на камерната музика и това предопределя бъдещата й артистична реализация, изразена в много концерти като член на клавирния дует Елена Пеева – Юлия Ненова. Изнася рецитали, както и самостоятелни концерти с различни оркестри под диригентската палка на големи български диригенти като Васил Стефанов, Йордан Дафов и др. в най-големите градове в България. Дуетът многократно е бил на турне на Международния фестивал „Есенни Кореспонденции“ в Баден-Баден в Германия. Дуетът е имал много концерти в Германия, Люксембург, Чехия. В Академията за Музикални и Сценични Изкуства Яначек, Бърно, Чехия, те са провели няколко майсторски класа. Изпълнителите имат компактдиск, който е записан в Германия. Той съдържа композиции за 4 ръце на големия немски пианист Хайнрих Нойгеборен. Те са първите изпълнители на тези композиции.

Юлия е  имала много концерти заедно с много певци и инструменталисти. Концертите й са записвани многократно от Националното радио и телевизия, както и от местните медии. Но основната й сфера на дейност е клавирната педагогика. Преподава пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Панчо Владигеров“ в Бургас, България, и е директор там от 18 години. Нейни ученици са спечелили над 200 награди от национални и международни състезания в България, Румъния, Италия, Англия, Германия, Испания, Франция, Швейцария, Япония, Сърбия, Гърция и др. Юлия Ненова често е канена като член на журито и има почетни грамоти от големи национални и международни състезания – „Карл Филч“, Румъния; „Ама Калабрия“, Италия; „Мелос“, Рома, Лондон, Париж, Женева, Мадрид, Токио; “Glory Int’l Competition”, Лондон и др. Наградена е с множество грамоти за високи педагогически постижения.

Юлия Ненова журира в Категория Инструментална музика, специалност пиано

Back To Top